Despre ia romaneasca s-au spus multe. Important este sa incercam sa deosebim tipurile de ii intre ele.

Iata:

* Ia cu ciocanele sau ia de Saliste este o degenerare ornamentala si stilistica a iei cu umar, ornamentatia policroma de pe guler, umar, fasia de “pisti cot” si bretara devin monocrome, avand culoarea neagra, inviorata de urme de rosu, galben, albastru sau fir de aur. Broderia de asemenea este inlocuita cu panglici negre cusute cu masina, pe maneca, piept.

* Camasa cu lancez este intalnita in sudul si estul Transilvaniei, iar in secolul al XVIII-lea si prin partile Fagarasului. Se caracterizeaza prin aparitia sub gulerul iei a unei fasii ornamentale, ca un galon. Se intalneste in Valea Bistritei, partea nordica a zonei Neamt si in Bucovina. Este de fapt o camasa cu volan, denumit fodore, a carui incretitura e acoperita cu un lancez, identic cu cel de sub guler.

* Camasa cu chiept sau ciupag – pe intreaga zona a incretiturii pieptului se poate observa o bogata si masiva ornamentatie geometrica – broderie pe muchie.

* Camasa incarcata – pieptul si umerii acestui tip de ie sunt acoperiti in intregime de broderie, cu bumbac, matase sau chiar margele.

* Camasa cu platca se intalneste in Maramures si Bihor; prezinta un mod aparte al motivelor ornamentale, ce urmeaza linia de unire a foilor trupului cu platca. Se observa astfel doua variante caracteristice, dupa varietatea ornamentatiei: camasa de Oas (predominand culoarea galbena) si camasa de Maramures (predominand culoarea verde). Pentru ambele, ornamentul de pe umar este din cratele, un fel de fagure.

Product added to wishlist